Intermitterend vasten: De 3 manieren

August 29, 2023,

Megan Close

We praten met de Nutrition- en Product Marketing Manager, Rebecca Taylor, om de wereld van “Cleanse Days”, het zogenaamde intermitterend vasten, beter te begrijpen. We willen weten hoe het werkt, de verschillende manieren en wat het beste voor jou werkt.

Cleanse Days in een notendop

Waarschijnlijk weet je inmiddels alles over Cleanse Days en als je dat niet weet… nou ja, maak je geen zorgen, aan het eind van dit artikel weet je er alles van.

Cleanse Dagen zijn in wezen onze manier van intermitterend vasten. Isagenix-afslanksystemen zijn samengesteld met minstens één Cleanse Dag per week in gedachten, aangevuld met producten die het lichaam vooral helpen voeden en niet beperken.

Rebecca deelt: “Onze kijk op cleansing is gebaseerd op kleine hoeveelheden van de juiste voedingsstoffen die regelmatig gedurende de dag worden ingenomen. We raden je aan je Cleanse Dagen maximaal vier dagen per maand te doen om echt de voordelen te ervaren.”

Wat zijn de voordelen van Cleansing?

Een van de voordelen waaraan je kunt denken is gewichtsverlies en hoewel dat een zeer belangrijk voordeel is, is het niet het enige.

Uit onderzoek is o.a. gebleken dat intermitterend vasten een gunstig effect heeft voor onze lichaamssamenstelling en voor een toename van de vetvrije spiermassa.1

“Denk aan iemand die regelmatig traint en die probeert spieren op te bouwen en vetmassa te reduceren. In plaats van alleen het beperken van calorieën kan intermitterend vasten als onderdeel van hun trainingsprogramma helpen om hun doelen sneller te realiseren. Vaak stoppen mensen met intermitterend vasten op het moment dat ze gaan sporten, maar het kan nog steeds een heel belangrijke rol spelen.”

Het kan ook helpen om de eetlust te resetten en heeft voordelen voor de gezondheid op lange termijn:

“Inmiddels is er veel onderzoek beschikbaar naar autofagie, het natuurlijke reinigingsproces van je lichaam op celniveau, dat alleen door vasten wordt geactiveerd.

We profiteren hier al van in termen van ons natuurlijk vasten als we naar bed gaan, maar onderzoek toont nu ook aan dat je door die periode te verlengen, het cellulaire proces kunt helpen versnellen, iets waarvan we nu weten dat het essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid op lange termijn.”

Drie manieren om te vasten

Eén dag intermitterend vasten

Je vast de hele dag met vier porties Nourish for Life, de aanvullende supplementen en je favoriete snacks.

“Je mag 10 punten gebruiken aan snacks gedurende de dag. Onze Cleanse Dag Tracker is een geweldige hulpmiddel om dit op de juiste manier te doen en om ervoor te zorgen dat je niet te veel calorieën inneemt.

Hoe meer je reinigt, hoe meer je beseft dat je Cleanse Dagen er anders uit kunnen zien dan die van je beste vriendin of zelfs je tweelingzus. Het is echt belangrijk dat je doet wat goed voor jou is, dat je gehydrateerd blijft en dat je naar je lichaam luistert.

Daarnaast zijn Snack Bites een grote favoriet van mij en je mag er maximaal drie per Cleanse-dag nemen. Ze verzadigen en van het hongergevoel heb je geen last.”

Twee dagen intermitterend vasten

Je doet twee Cleanse Dagen achter elkaar, waarbij je precies herhaalt wat je in een enkele Cleanse Dag zou doen. We raden je aan om dubbele Cleanse Dagen maar twee keer per maand te doen, want hoewel het geweldig is om er de vruchten van te plukken, uiteindelijk heeft ons lichaam ook nog voedingsstoffen nodig.

“Daarnaast is het belangrijk om de Isagenix Snacks niet te vergeten. Ze zijn een geweldig hulpmiddel om tijdens het intermitterend vasten je bloedsuikerspiegel op peil te houden, zodat we tegen het einde van de dag geen dip krijgen.”

Dagelijks vasten

In plaats van de hele dag te vasten, drink je dagelijks een kleine hoeveelheid Nourish for Life™. Doe dit ‘s ochtends als eerste of voor het slapen gaan.

“Het gaat allemaal over de periodes dat je niet eet. Je leest hier meer en meer over in de reguliere media. Door dagelijks te cleansen haal je extra voordeel uit de tijd waarin je normaal gesproken ‘s nachts van nature al vast.

Je kunt hier ook een beetje mee spelen en het met een uur of zo verlengen om echt van de voordelen te profiteren. De 16:8 methode kan je helpen om het nog makkelijker toe te passen op je Isagenix Shake Dagen – dus 16 uur vasten en 8 uur eten. Hiermee kun je dus elke dag van de week vasten. De keus is helemaal aan jou.”

Welke is nu het beste?

Uiteindelijk zal de beste manier van intermitterend vasten er een zijn die voor jou werkt. Denk na over wat voor jou het makkelijkst werkt is en hoe het in jouw dag het beste past.

In 2021 hebben we een onderzoek uitgevoerd, waarin we 1 dag vasten hebben vergeleken met 2 opeenvolgende dagen vasten, en hoewel de resultaten aantoonden dat beiden ongelooflijk heilzaam zijn, kan 2 dagen vasten de resultaten je toch iets beter helpen op korte termijn als gewichtsverlies je doel is.

“Dit is nu precies waarom we drie sterke manieren hebben om intermitterend vasten toe te passen, want er is geen standaard oplossing.

Als je vast, begint je lichaam je opgeslagen energie te gebruiken, dus hoe langer je het vol houdt, des te meer je lichaam de opgeslagen energie gebruikt. Maar het geheim is dat het haalbaar en duurzaam moet zijn. Dus als dagelijks vasten goed voelt, zou ik zeggen dat je daarmee niets verkeerd doet.”

 

Referenties

  1. Arciero PJ, Arciero KM, Poe M, et al. Intermittent fasting two days versus one day per week, matched for total energy intake and expenditure, increases weight loss in overweight/obese men and women.Nutr J. 2022;21(1):36. doi:10.1186/s12937-022-00790-0

 

Share This Story, Choose Your Platform!