De feiten achter de vetten in je dieet

February 14, 2018,

Rebecca Haresign

Voldoende vet binnenkrijgen is een belangrijk onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet. Hoewel je sommige soorten vet moet vermijden, of met mate nuttigen, heeft ons lichaam wat vet nodig.

Vet is een bron van de essentiële vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Vet helpt je lichaam met het opnemen van in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Vet is ook een bron voor energie en bevat 9 calorieën per gram. Dat zijn meer calorieën dan andere macronutriënten zoals koolhydraten en eiwit, die elk 4 calorieën per gram leveren.

Soorten vet

Vet is opgebouwd uit verschillende bouwblokken, de vetzuren. De structuur, lengte en verzadiging van deze vetzuren bepalen hun gezondheidseffecten (1). Een typisch dieet bevat verschillende soorten vet, verzadigde en onverzadigde vetten. De meeste voeding bevat een mengeling van beide soorten. Als we het hebben over voedsel dat veel verzadigde en onverzadigde vetten bevat, hangt dat af van welk soort vet het meest aanwezig is.

Als je meer vet consumeert dan voor energie nodig is, kan dat na verloop van tijd leiden tot gewichtstoename. En daarmee een verhoogd risico op andere gezondheidsklachten (2). Zo kan bijvoorbeeld te veel verzadigd vet leiden tot een hoog cholesterolgehalte in je bloed. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (3).

Hoeveel vet hebben we nodig?

De aanbeveling is niet meer dan 35% energie uit vet te halen. Voor een gemiddelde vrouw is dit gelijk aan niet meer dan 78 gram vet per dag. Maar het soort vet dat we consumeren is even belangrijk als de totale hoeveelheid. De aanbeveling is dat van deze 35% niet meer dan 11% verzadigd vet bevat (4).

Schadelijke effecten van verzadigde vetzuren

Door verzadigd vet kan in het bloed een hoger gehalte aan LDL-cholesterol (lage-dichtheid-lipoproteïne) ontstaan. Dit type cholesterol wordt vaak ‘slechte’ cholesterol genoemd, omdat te veel ervan in het bloed kan leiden tot de opbouw van vetten aan de wanden van de bloedvaten, waardoor vernauwingen ontstaan. Goede cholesterol, HDL-cholesterol (hoge-dichtheid-lipoproteïne) transporteert de LDL-cholesterol naar de lever, waar die wordt afgebroken, zodat er niet te veel in ons bloed wordt opgebouwd (5, 6).

Gezondheidseffecten van onverzadigde vetzuren

Er zijn twee soorten onverzadigde vetzuren: enkelvoudige en meervoudige. Onverzadigde vetzuren kunnen helpen bij het behouden van een gezond cholesterolgehalte, onder andere door een verlaagd LDL-cholesterolgehalte. Volgens de huidige voedingsrichtlijnen zouden in het dieet verzadigde vetzuren deels vervangen moeten worden door onverzadigde vetzuren, voor het behoud van een gezond cholesterolgehalte en een goede cardiovasculaire gezondheid. Naast de bijdrage aan gezonde cholesterolgehaltes, leveren meervoudig onverzadigde vetten ook essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken, zoals omega 3 en omega 6 (1, 7-8).

Hoe kan ik gezondere keuzes maken bij mijn derde maaltijd?

 • Gebruik plantaardige olie en smeersels, zoals olijfolie, raapzaadolie en zonnebloemolie in plaats van boter, reuzel en kokosolie. Je kunt ook een sprayolie gebruiken voor een betere controle over de hoeveelheid olie die je bij het koken gebruikt.
 • Neem één keer per week een vette vis, zoals zalm, makreel of verse tonijn. Snijd bij het bereiden van vlees het overtollige vet weg en kies magere vleessoorten, zoals kip, kalkoen of vis.
 • Probeer in plaats van frituren eens een gezondere manier van bereiden, zoals grillen, bakken, stomen, koken of pocheren.
 • Kies, als het kan, magere zuivelproducten, bijvoorbeeld magere melk, minder vette kaas of yoghurt met een laag vetgehalte.

Vetten in producten van Isagenix

Vetten zijn zeer belangrijk voor vele lichaamsfuncties. Verschillende vetten bieden verschillende voordelen, zoals de levering van enkelvoudig verzadigde vetten of essentiële vetzuren. Met de variatie van vetten in de producten van Isagenix, zoals onze uitgebalanceerde IsaLean™ Shake, zorgen we dat je de juiste hoeveelheden vet krijgt, in de juiste verhoudingen.

Referenties

 1. Lunn J, Theobald HE. The health effects of dietary unsaturated fatty acids. Nutr Bull 2006;31:178-224
 2. NHS Choices. Obesity. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/Conditions/Obesity/Pages/Introduction.aspx(26 oktober 2017)
 3. British Heart Foundation. Fats explained. Beschikbaar op: https://www.bhf.org.uk/heart-health/preventing-heart-disease/healthy-eating/fats-explained (26 oktober 2017)
 4. Public Health England. Government Dietary Recommendations. Beschikbaar op: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/618167/government_dietary_recommendations.pdf(26 oktober 2017)
 5. Mason P, Porter SC, Berry SE, Stillman P, Steele C, Kirby A, Griffin BA, Minihane AM. Saturated fatty acid consumption: outlining the scale of the problem and assessing the solutions. Nutr Bull 2009;34:74-84
 6. British Heart Foundation. High cholesterol. Beschikbaar op: https://www.bhf.org.uk/heart-health/risk-factors/high-cholesterol (26 oktober 2017)
 7. COMA (Committee on Medical Aspects of Food Policy). Nutritional Aspects of Cardiovascular Disease. Department of Health Report on Health and Social Subject. 1994. No. 46, HMSO, Londen.
 8. NHS Choices. Fat: the facts. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/Fat.aspx(26 oktober 2017)

 

Share This Story, Choose Your Platform!