Waarom omgaan met stress essentieel is voor gewichtsbeheersing

June 19, 2023,

Megan Close

Als het bereiken van een gezonde levensstijl je doel is, dan zou het beheersen van stress een topprioriteit moeten zijn.

Stress is vaak de onzichtbare factor die de inspanningen van veel mensen om af te vallen in de weg staat. Helaas is het niet iets dat gemakkelijk kan worden veranderd en vaak wordt er niets aan gedaan bij het implementeren van een positieve verandering van levensstijl.

Hoe beïnvloedt stress de gezondheid?

Er zijn verschillende manieren waarop stress je welzijn kan beïnvloeden. Vanuit een biologisch standpunt speelt het hormoon cortisol een integrale rol in de reactie van je lichaam op stressvolle situaties. Een van de functies ervan is om energie beschikbaar te maken om te ontsnappen of te vechten tegen een aanval. Deze acute fysiologische reactie wordt ook wel de vecht-of-vluchtreactie genoemd.

Deze functie treedt ook op bij modernere stressbronnen, zoals een zware dag op kantoor of een lange dag met de kinderen. Hoewel dit mechanisme je “veilig” houdt, kan langdurige stress negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Studies hebben hogere cortisolniveaus bij mensen onder stress in verband gebracht met tal van negatieve gevolgen die je hersenen, zenuwstelsel, slaappatronen, cardiovasculaire gezondheid en gewicht beïnvloeden (1).

Heeft stress echt invloed op je taille?

Het korte antwoord is ja. Velen kunnen zich voorstellen dat hun vooruitgang stagneert tijdens het afvallen. Je hebt misschien het gevoel dat je alles goed doet en je plan tot op de letter volgt, maar toch zie je geen resultaat. Als dat het geval is, kunnen er ongeziene factoren in het spel zijn die je inspanningen belemmeren. Ongecontroleerde stress en slecht slapen zijn veelvoorkomende boosdoeners.

Op korte termijn wordt acute stress vaak geassocieerd met ongewenst gewichtsverlies, terwijl voortdurende stress of problemen die maanden tot jaren aanhouden (chronische stress) geassocieerd worden met minder voedzame voedingskeuzes, wat leidt tot gewichtstoename (2, 3).

Uit een onderzoek naar het effect van stress op het gewicht bleek dat een verhoogd cortisolgehalte gepaard ging met een verminderde eetbeperking en een verhoogde calorie-inname, wat leidde tot gewichtstoename bij vrouwen (4). De onderzoekers merkten ook op dat de verhoogde calorie-inname specifiek afkomstig was van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten (4). Klassiek “comfortvoedsel” kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan stressgerelateerde gewichtstoename.

Onderzoekers wijzen deze veranderingen in normale voedingspatronen tijdens perioden van langdurige stress aan als een drijvende factor in de associatie tussen chronische stress en obesitas. Ze hebben ook vastgesteld dat langdurige stress duidelijke gedragsveranderingen teweegbrengt, zoals minder lichaamsbeweging, meer sedentair gedrag en een kortere slaapduur (2). Een combinatie van deze veranderingen (fysiologisch of gedragsmatig) kan een tol eisen op zowel je gezondheid als je gewicht.

Vier manieren om beter met stress om te gaan

Hier zijn vijf dingen die je kunt doen om beter door stressvolle seizoenen in je leven te navigeren:

 1. Erken de stress die je ervaart en heroverweeg je doelen

Door je te richten op zelfzorg door middel van goede voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement kun je je op je best voelen in moeilijke tijden. Deze mentaliteitsverandering kan de druk wegnemen om dramatische veranderingen op de weegschaal te zien, waardoor je emotionele en mentale gezondheid een broodnodige prioriteit wordt.

 1. Geef prioriteit aan activiteiten die je leuk vindt

Of je workout nu een uitdagende les is, “tijd voor jezelf” of een sociale gelegenheid om bij te praten met vrienden, maak er een vast onderdeel van je dagelijkse routine van. Het is aangetoond dat elke vorm van lichaamsbeweging stress vermindert en de stemming verbetert (5). Elke dag actief zijn is ook een hoeksteen van je gezondheid en ondersteunt je doelen om af te vallen. Als je je druk of overweldigd begint te voelen, laat je workout routine dan niet als eerste verdwijnen.

 1. Houd je aan je shakedagen

Studies hebben aangetoond dat mensen die kampen met chronische stress meer trek hebben (2). Als je je Shake Dagen-schema volgt, kun je je de hele dag verzadigd voelen en zul je minder snel geneigd zijn om je te buiten te gaan aan gemaksvoedsel. Shake Dagen zijn ontworpen om je lichaam te voeden met dichte voeding, zodat je er op je best uitziet en je goed voelt. Met de bonus van gemak, kunnen IsaLeanTM Shakes de stress van het eten wegnemen.

 1. Drink dagelijks adaptogenen

Of het nu een zware training, een zware dag of een stressvolle periode in je leven is, het is aangetoond dat adaptogenen je lichaam helpen zich aan te passen (6, 7). Door Ionix® Supreme of Adaptogen Elixir deel te laten uitmaken van je dagelijkse routine kun je een consistente adaptogene ondersteuning krijgen.

Omdat stress vaak onvermijdelijk is, is een belangrijke stap in het beschermen van je gezondheid het ontwikkelen van methoden om beter om te gaan met deze stressvolle tijden en negatieve langetermijneffecten te voorkomen. Isagenix-producten kunnen je helpen dit doel te bereiken.

Referenties

 1. Roberts C, Troop N, Connan F, Treasure J, Campbell IC. De effecten van stress op lichaamsgewicht: biologische en psychologische voorspellers van verandering in BMI. Obesity (Silver Spring). 2007 Dec;15(12):3045-55. doi: 10.1038/oby.2007.363.
 2. Chao A, Grilo CM, White MA, Sinha R. Hunkeren naar voedsel medieert de relatie tussen chronische stress en body mass index. J Health Psychol. Auteur manuscript; beschikbaar in PMC 2018 Oct 14. Gepubliceerd in definitieve bewerkte vorm als: J Health Psychol. 2015 Jun; 20(6): 721-729. doi: [10.1177/1359105315573448]
 3. Masih T, Dimmock JA, Epel ES, Guelfi KJ. Stress-geïnduceerd eten en de ontspanningsreactie als potentieel tegengif: Een overzicht en hypothese. Appetite. 2017 Nov 1;118:136-143. doi: 10.1016/j.appet.2017.08.005. Epub 2017 Aug 5.
 4. Roberts CJ, Campbell IC, Troop N. Toename in gewicht tijdens chronische stress is gedeeltelijk geassocieerd met een switch in voedselkeuze naar verhoogde koolhydraat- en verzadigde vetinname. Eur Eat Disord Rev. 2014 Jan;22(1):77-82. doi: 10.1002/erv.2264. Epub 2013 Oct 4.
 5. Pedersen BK en Saltin B. Bewegen als medicijn – bewijs voor het voorschrijven van lichaamsbeweging als therapie bij 26 verschillende chronische ziekten. Scand J Med Sci Sports. 2015 Nov; 25(53): 1-72.
 6. Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol 2009;4:198-219.
 7. Panossian A, Wikman G. Effecten van adaptogenen op het centrale zenuwstelsel en de moleculaire mechanismen geassocieerd met hun stress-beschermende activiteit. Pharmaceuticals 2010; 3: 188-224.

 

Share This Story, Choose Your Platform!