Cafeïne in producten van Isagenix

March 23, 2018,

Rebecca Haresign

In Europa beginnen de meesten van ons de dag met een kop thee of koffie. Het gebruik van cafeïne is een persoonlijke keuze, maar wat jouw voorkeur ook heeft, het is een goed idee om te weten wat cafeïne doet in je lichaam en welke producten van Isagenix cafeïne bevatten.

Hoe werkt cafeïne?

Elke cel in ons lichaam heeft een molecuul genaamd adenosine, een product van een normale stofwisseling. Gedurende de dag stijgt het niveau van adenosine in de hersenen en wordt er een signaal geproduceerd dat de zenuwactiviteiten vertraagt en vermoeidheid en slaap stimuleert. Wanneer adenosine wordt opgebouwd in de buurt van bepaalde receptoren in de hersenen, kun je je slaperig voelen. Over het algemeen geldt dat hoe langer je wakker bent, hoe vermoeider je wordt, omdat het niveau van adenosine gedurende de dag stijgt.

Cafeïne is een molecuul met een soortgelijke vorm als de andenosinemolecuul, en wordt in de natuur geproduceerd door een aantal planten, waaronder koffie, thee, yerba maté en chocolade. Door de soortgelijke vorm kan cafeïne de interactie van adenosine met receptoren neutraliseren en tijdelijk de vermoeiende effecten blokkeren en zo helpen om je alerter te voelen. Door de aanwezigheid van cafeïne wordt voorkomen dat de hersenen de opbouw waarnemen van adenosine, de molecuul die tot vermoeidheid leidt.

Hoeveel cafeïne kun je veilig consumeren?

Bij verantwoord gebruik in bescheiden hoeveelheden, is cafeïne een veilige en natuurlijke manier om alerter te worden en slaperigheid te verminderen. Maar zoals zo vaak, kan het in grote hoeveelheden innemen van cafeïne reden voor zorg zijn.

Wat is nu een matige hoeveelheid cafeïne? Na bestudering van wetenschappelijk bewijs, kwam de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) tot de conclusie dat enkele doses cafeïne van maximaal 200 mg en consumptie van maximaal 400 mg per dag bij de gemiddelde mens, niet onveilig hoeft te zijn voor gezonde volwassenen, met uitzondering van zwangere vrouwen (1).

Houd er wel rekening mee dat sommige personen gevoeliger zijn voor cafeïne dan anderen en mogelijk ongewenste effecten voelen bij consumptie van kleinere hoeveelheden cafeïne. De halveringstijd van cafeïne in het lichaam kan vierenhalf uur zijn, of langer. Het is dus een goed idee om cafeïnegebruik aan het eind van de middag en in de avonduren te beperken, zodat je goed kunt slapen (2).

Welke producten van Isagenix bevatten cafeïne?

Hoeveel cafeïne krijg je tijdens een gewone dag binnen met een systeem van Isagenix? Een e-shotTM biedt ongeveer 80 mg cafeïne, vergelijkbaar met een kop koffie. Dit is het enige product van Isagenix in Europa dat een werkzame hoeveelheid cafeïne bevat.

Veel mensen vragen zich af of producten met de ingrediënten groene thee en cacao ook cafeïne bevatten. De meeste groene thee-extracten die worden gebruikt in producten van Isagenix, zoals Thermo GXTM, zijn cafeïnevrij, dus dit ingrediënt is geen belangrijke bron van cafeïne.

Chocola bevat van nature cafeïne, maar veel minder dan koffie of thee. Cacao wordt gebruikt voor chocoladesmaak in diverse producten van Isagenix en levert maar een zeer kleine hoeveelheid cafeïne, te vergelijken met de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je een kop cafeïnevrije koffie drinkt.

Een systeem van Isagenix biedt goede voeding die je lichaam de hele dag van brandstof voorziet, met de optie om gerichte producten toe te voegen die zijn samengesteld om met natuurlijk gewonnen cafeïne het energieniveau te verhogen.

Referenties

  1. European Food Safety Authority. Caffeine. Beschikbaar op: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine (2 januari 2018)
  2. Ruxton C. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutr Bull 2008;33:15-25

 

Share This Story, Choose Your Platform!