Word je dikker van koolhydraten dan van vet?

February 5, 2018,

Rebecca Haresign

Geen koolhydraten innemen is een grote trend op voedselgebied. Naast de aangepaste menu’s en diëten van de sterren, schrappen steeds meer gezondheidsbewuste mensen koolhydraten die je vindt in aardappelen, brood, rijst, pasta en andere graanproducten. In plaats daarvan eten ze meer vet. Maar zijn koolhydraten wel de dikmakers die we denken dat ze zijn?

Gewichtsverlies en gewichtstoename hebben alles te maken met energiebalans (1). Als je meer energie (calorieën) inneemt dan je lichaam nodig heeft, kan dat op den duur leiden tot gewichtstoename. Deze calorieën zijn afkomstig van de macronutriënten (koolhydraten, vet, eiwitten) die energie leveren aan het lichaam. Maar ze leveren niet allemaal evenveel energie.

Koolhydraten = 3,7 kcal per gram

Eiwitten = 4 kcal per gram

Vet = 9 kcal per gram

Alcohol levert ook energie, 7 kcal per gram, en hoewel geen aanbevelingen worden gedaan om energie uit alcohol te halen, is het belangrijk om niet te vergeten dat alcoholhoudende dranken ook bijdragen aan je dagelijkse inname van calorieën (2).

Als je bedenkt dat koolhydraten de minste hoeveelheid energie per gram leveren, lijkt het niet waarschijnlijk dat we hierdoor zwaarder worden. Laten we eens kijken naar hoe we koolhydraatrijk voedsel eten. Zo worden bijvoorbeeld aardappels in olie gebakken, brood wordt met boter besmeerd en pasta in een roomsaus geserveerd. Zie je een patroon? We combineren vaak zetmeelrijk voedsel met ingrediënten die veel vet bevatten, waardoor de maaltijd veel calorieën bevat. Dit kan de link zijn tussen koolhydraten en gewichtstoename. Want in werkelijkheid bevat zetmeelrijk voedsel dat niet wordt bereid of geserveerd met vette ingrediënten, relatief weinig calorieën.

De theorie dat zetmeelrijk voedsel de oorzaak is van grote gewichtstoename is wetenschappelijk niet bewezen. Omdat vet meer dan dubbel zoveel calorieën per gram bevat dan koolhydraten, lijkt het waarschijnlijker dat eten van vetrijk voedsel tot gewichtstoename leidt (3).

Er is bewijs dat het eten van zetmeelrijk voedsel met weinig vet in een caloriearm dieet kan helpen bij gewichtsverlies, vooral wanneer wordt gekozen voor volkoren of vezelrijke producten (3).

Hoe kun je zetmeelrijke koolhydraten in je dieet opnemen en toch je doelen bereiken?

  • Wanneer je een maaltijd niet vervangt door een IsaLean® Shake, probeer dan een zetmeelrijke koolhydraat te nemen. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen, havervlokken, aardappelen, rijst, pasta of quinoa.
  • Kijk, indien mogelijk, naar de aanbevolen portiegrootte op de verpakking en bereken jouw portie voor je begint met koken.
  • Kook met zo min mogelijk vet en experimenteer met kruiden om je eten smaak te geven. Probeer eens sprayolie om aardappels te bakken, kies bij de pasta een saus van tomaten of andere groente en bestel als je uit eten gaat gekookte of gestoomde rijst in plaats van opgebakken rijst.

 

Referenties

  1. Skidmore P. Macronutrient intakes and their role in obesity. Nutr Bull 2007;32 (suppl 1):4-13
  2. Public Health England. McCance and Widdowson’s composition of foods integrated dataset: user guide. Beschikbaar op: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/417175/McCance___Widdowson_s_Comp_of_Foods_Integrated_Dataset_User_Guide.pdf  (27/07/2017)
  3. Jebb S. Carbohydrates and obesity: from evidence to policy in the UK. Proc Nutr Soc 2014;74:215-220

Share This Story, Choose Your Platform!