Voedingsstof in de spotlight Vitamine B-complex

April 19, 2018,

isagenix

Vitaminen zijn een soort micronutriënt: essentiële voedingsstoffen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft, maar tegelijk belangrijk zijn in een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Er zijn acht verschillende vitaminen B en elk heeft een iets andere functie in en nut voor het lichaam. Vitaminen B zijn oplosbaar in water, waardoor ze niet door het lichaam kunnen worden opgeslagen en dus elke dag geconsumeerd moeten worden. Daarom is het belangrijk om diverse bronnen van elke vitamine B op te nemen in je dagelijkse dieet, zodat je jouw lichaam geeft wat het nodig heeft. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke functies van vitaminen B en waar je deze in de producten van Isagenix vindt.

Energie uit voedsel afgeven en opslaan

Veel vitaminen B zijn nodig om biologische functies in het lichaam mogelijk te maken en worden ook wel co-enzymen genoemd. Thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pantotheenzuur, vitamine B6 en vitamine B12 handelen als co-enzymen om te helpen bij het afbreken en afgeven van energie uit het voedsel dat we eten. Vitamine B6 stelt het lichaam ook in staat energie te gebruiken en op te slaan die afkomstig is uit de eiwitten en koolhydraten in het voedsel dat we eten (1).

Gezond blijven

Thiamine, riboflavine, niacine en vitamine B12 zijn nodig om het zenuwstelsel gezond te houden en goed te laten functioneren. Als je zorgt dat je voldoende niacine en riboflavine binnenkrijgt, kan dat bijdragen aan een gezonde huid. Verder kan riboflavine helpen om je ogen gezond te houden (1). Het klinkt misschien simpel, goede voeding, maar 13% van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk krijgt onvoldoende riboflavine binnen (2). Dit betekent dat op den duur meer dan één op de tien vrouwen mogelijk onvoldoende riboflavine binnenkrijgt om de essentiële functie ervan in het lichaam te kunnen uitvoeren.

Rode bloedcellen

Folaat, of foliumzuur, (ook wel vitamine B9 genoemd) en vitamine B12 zijn beide betrokken bij het aanmaken van rode bloedcellen. De functie van rode bloedcellen is het transporteren van zuurstof door het lichaam. Het aantal rode bloedcellen en hoe goed deze werken, bepalen hoeveel zuurstof wordt vervoerd naar jouw lichaamsweefsel (3).

Bij onvoldoende inname van vitamine B12 kan het lichaam niet voldoende rode bloedcellen aanmaken. Bij onvoldoende vitamine B12 kunnen de rode bloedcellen zich niet normaal delen en zijn ze te groot. Hierdoor kunnen ze niet uit het beenmerg komen. De belangrijkste functie van rode bloedcellen is het transporteren van zuurstof door het lichaam. Wanneer dit proces niet effectief gebeurt, kan dit leiden tot vermoeidheid of zwakte (1, 4).

Neuraalbuisdefecten voorkomen

Folaat speelt tevens een belangrijke rol in celdeling en is dus vooral belangrijk tijdens de zwangerschap. Als het lichaam een tekort aan foliumzuur heeft, kunnen vele belangrijke reacties en processen niet plaatsvinden, wat kan leiden tot diverse problemen, zoals megaloblastaire anemie en neuraalbuisdefecten (1, 4).

Cellen beschermen tegen oxiderende stress

Volgens onderzoek speelt riboflavine een rol bij het beschermen van het lichaam tegen oxiderende stress. Oxiderende stress is een toegenomen generatie van reactieve zuurstofsoorten, of een verminderd vermogen om die te deactiveren, en is betrokken bij de ontwikkeling van vele chronische aandoeningen. Een van de belangrijkste factoren bij het reduceren van oxiderende stress is groei van het antioxidant potentieel. In onderzoek is de natuurlijke antioxidantfunctie van riboflavine bevestigd, wat een indicatie is dat deze vitamine het lichaam kan beschermen tegen oxiderende stress (1, 5)

Vitaminen B in producten van Isagenix

IsaLeanTM Shake, onze uitgebalanceerde maaltijdvervanger in de vorm van shakes, biedt 22 vitaminen en mineralen. In elke shake zit zeker 30% van de aanbevolen hoeveelheid thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12 en pantotheenzuur. Daarnaast is Ionix® Supreme ook een bron voor niacine, thiamine, riboflavine, vitamine B6 en vitamine B12. Verder vind je niacine, vitamine B6 en vitamine B12 in Nourish for LifeTM.

Producten en systemen van Isagenix zijn rijk aan voedingsstoffen; uitgebalanceerde oplossingen die niet alleen uitgebalanceerde macronutriënten bieden, maar ook essentiële vitaminen en mineralen. 

Referenties

  1. NHS Choices. Vitamins and minerals. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/ (5 december 2017)
  2. National Diet and Nutrition Survey https://www.gov.uk/government/statistics/ndns-results-from-years-5-and-6-combined
  3. NHS choices. Red blood cell count. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/conditions/Red-blood-count/(6 december 2017)
  4. Mahmood L. The metabolic processes of folic acid and vitamin B12 deficiency. J Health Res Rev2014;1:5-9
  5. Ashoori M, Saedisomeolia A. Riboflavin (vitamin B2) and oxidative stress: a review. Brit J Nut2014;111:1985-1991

Share This Story, Choose Your Platform!