Wat is de beste manier om post-workout te rehydrateren?

November 24, 2017,

Rebecca Haresign

Het is bekend dat rehydratie na het sporten belangrijk is om het vocht te vervangen dat je hebt uitgezweet. Maar wist je dat je met zweten meer verliest dan vocht alleen?

Via zweet verlies je ook elektrolyten, zoals bijvoorbeeld natrium en kalium. Deze mineralen moeten worden aangevuld door rehydratie tijdens en na de lichamelijke inspanningen, om zo de balans van vocht en elektrolyten in je lichaam te herstellen (1).

Waarom elektrolyten belangrijk zijn

Wat zijn elektrolyten eigenlijk? Elektrolyten zijn elektrisch geladen mineralen die door bloed en andere extracellulaire vloeistoffen stromen (2). Natrium is de hoogst geconcentreerde elektrolyt die via zweet verloren gaat. Het lichaam heeft dit nodig voor de juiste vloeistofbalans (1, 3). Natrium, een positief geladen ion, werkt in tegenstelling tot het negatief geladen kalium aan het maken van celmembranen, die essentieel zijn voor de normale werking van spieren en zenuwen (4).

Vooral tijdens een intensieve workout is het belangrijk een stabiel natriumgehalte te behouden. Een laag natriumgehalte kan leiden tot een lagere hoeveelheid circulerende vloeistoffen, wat leidt tot minder bloedvolume en lagere bloeddruk, wat tot vermoeidheid kan leiden (5).

Kalium is een andere belangrijke elektrolyt die helpt bij het op peil houden van de vochtbalans in het lichaam. Verder helpt kalium bij de communicatie van zenuwen en spieren, maar ook bij het goed werken van je hartspier (3, 6). Een tekort aan kalium in het lichaam kan spierkrampen en zwakte veroorzaken, en je energiepeil verlagen. Hoewel er vergeleken met zout veel minder kalium verloren gaat via zweten, is het toch belangrijk om de hoeveelheid na een workout aan te vullen (4).

Koolhydraten aanvullen

Het is ook essentieel om te rehydrateren met een drank die koolhydraten bevat, want de energievoorraden van het lichaam worden tijdens je workout aangesproken. Steeds meer onderzoeken veronderstellen dat de inname van koolhydraten tijdens een workout de prestaties, het uithoudingsvermogen en herstel kan verbeteren (7, 8)

Daarnaast biedt het consumeren van koolhydraten direct na het sporten voordelen. Dat is het moment dat je spieren glycogeen veel sneller opslaan (9, 10). Koolhydraten consumeren in de vorm van monosachariden, of enkelvoudige suikers (in tegenstelling tot complexe koolhydraten die door het lichaam moeten worden afgebroken), kan de afgiftesnelheid van de koolhydraten verhogen voor opname in de dunne darm (11).

Dit is AMPED™ Hydrate

Sportdranken zijn een geweldig hulpmiddel bij rehydratie en het herstel van de elektrolytenbalans. Maar veel populaire formules bevatten te veel suiker en calorieën die gezondheidsbewuste sporters ervan weerhouden deze producten te gebruiken.

Met jouw doelstellingen voor ogen maakte Isagenix AMPED™ Hydrate. Deze unieke oplossing met koolhydraten en elektrolyten bevat onder andere natrium en wat kalium en is verrijkt met B-vitaminen en vitamine C. AMPED™ Hydrate levert het lichaam tevens licht verteerbare koolhydraten die snel aan je spieren kunnen worden afgegeven. Een van de voordelen van het drinken van een mix van koolhydraten en elektrolyten is dat natrium de opname van suiker door de dunne darm stimuleert, wat helpt bij de rehydratie (11).

Welke sport je ook doet, AMPED Hydrate helpt je lichaam te rehydrateren, voeden en verkwikken en zo alles uit je workout te halen.

Referenties

 1. Sawka MN, Montain SJ. Fluid and electrolyte supplementation for exercise heat stress. Am J Clin Nutr2000;72(suppl):564S-72S
 2. NHS Choices. Electrolyte test. 2015. Beschikbaar op: http://www.nhs.uk/conditions/Electrolytes/Pages/Introduction.aspx (05/09/2017)
 3. NHS Choices. Vitamins and minerals. 2017. Beschikbaar op: http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Other-vitamins-minerals.aspx (05/09/2017)
 4. Higdon J. Sodium (Chloride). Linus Pauling Institute: Micronutrient Research for Optimum Health. Februari 2004.
 5. Sahay M, Sahay R. Hyponatremia: A practical approach. Indian J Endocrinol Metab. nov-dec 2014; 18(6): 760–771
 6. NHS Choices. Potassium test. http://www.nhs.uk/conditions/Potassium-test/Pages/Introduction.aspx(05/09/2017)
 7. Rowlands DS, Swift M, Ros M, Green JG. Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Appl Physiol Nutr Metab juni 2012;37(3):425-36
 8. Wallis GA, Hulston CJ, Mann CH, Roper HP, Titpon KD, Jeukendrup AE. Postexercise muscle glycogen synthesis with combined glucose and fructose ingestion. Med Sci Sports Exerc okt. 2008;40(10):1789-94
 9. Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. American College of Sports Medicine Joint Position Statement. Nutrition and Athletic Performance. Med Sci Sports Exerc 2016;48(3):543-568
 10. Ivy JL, Katz AL, Cutler CL, Sherman WM, Coyle EF. Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol 1988;64(4):1480-1485
 11. Shirreffs SM. Hydration in sport and exercise: water, sports drinks and other drinks. Nutr Bull2009;34:374-379

Share This Story, Choose Your Platform!