Erwteneiwit versus Wei-Eiwit

July 19, 2018,

Rebecca Haresign

Mocht je je afvragen wat het verschil is tussen wei-eiwit en erwteneiwit, dan ben je niet de enige. Onderzoekers vergeleken het spieropbouwend potentieel van vele verschillende soorten eiwit (1). In het bijzonder wilden zij vaststellen of erwteneiwit dezelfde spieropbouwende voordelen biedt als wei-eiwit.

Bij het onderzoek werden 161 gezonde jonge mannen verdeeld in drie groepen. Zij kregen gedurende 12 weken twee maal per dag 25 gram wei-eiwit, erwteneiwit of een placebo, terwijl ze ook weerstandstrainingen deden. Uit het onderzoek bleek onder andere dat de inname van wei- of erwteneiwit geen opvallende verschillen gaf in spiermassa van de deelnemers. Volgens dit onderzoek zouden de effecten van erwteneiwit op de eiwitsynthese in de spieren vergelijkbaar zijn met de gouden standaard: wei-eiwit op basis van zuivel.

De voordelen van erwteneiwit die in dit onderzoek worden genoemd, komen waarschijnlijk door het gekozen product voor dit onderzoek (85 procent eiwit per gewicht), dat veel essentiële vertakte aminozuurketens bevat (BCAA’s, leucine, isoleucine en valine) die nodig zijn voor spieropbouw (2). Vooral de grotere hoeveelheid leucine is gunstig voor spieropbouw en samen met de andere aminozuren die in erwteneiwit zitten, zijn de effecten op de spieren nog groter (3).

Eerder werd in een wetenschappelijk verslag gemeld dat leucine de eiwitsynthese stimuleert die nodig is om spiereiwitten te vervangen die beschadigd zijn door weerstandstraining. En dat vergeleken met de afzonderlijke inname van koolhydraten en eiwitten, de eiwitsynthese na de inname van leucine in combinatie met eiwitten en koolhydraten 20 procent hoger is (4). Inname van erwteneiwit na intensief sporten kan bijdragen aan betere opbouw van spiermassa tijdens de herstelperiode van een training.

Globaal wordt in dit onderzoek gezegd dat erwteneiwit een vergelijkbaar alternatief kan zijn voor wei-eiwit en superieur is in vergelijking met andere plantaardige eiwitten, zoals soja. Dit geldt voor sporters die prestaties leveren op verschillende niveaus en in verschillende sporten. Verder is erwteneiwit rijk aan het aminozuur arginine en speelt het een nuttige rol in het lichaam, onder andere bij ammoniakontgifting en ter ondersteuning van een gezond hart (5). Het onderzoek is tevens goed nieuws voor mensen die voor spieropbouw een allergeenvrije bron zoeken van hoogwaardige plantaardige eiwitten.

Dat in dit onderzoek de nadruk ligt op de spieropbouwende eigenschappen die erwten als bron van plantaardige eiwitten kunnen bieden, betekent niet per definitie dat het een vervanging is voor wei-eiwitten. Het aminozuurprofiel in erwteneiwit is niet identiek aan dat in wei-eiwit, maar samen met een aanvullend plantaardig eiwit kan een superieur aminozuurprofiel ontstaan.

De plantaardige Isagenix-producten zijn gemaakt van een combinatie van eiwit uit erwten en ongepelde bruine rijst. Door deze twee eiwitten te combineren, maakten we een aminozuurprofiel dat lijkt op dat van wei-eiwit voor ondersteuning van gewichtscontrole en spieropbouw.

 

Referenties

  1. Babault N, Pazis C, Deley Gl e.a. Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015;12:3.
  2. Stark M, Lukaszuk J, Prawitz A, Salacinski A. Protein timing and its effects on muscular hypertrophy and strength in individuals engaged in weight-training. J Int Soc Sports Nutr 2012;9:54.
  3. Balage Ml, Dardevet D. Long-term effects of leucine supplementation on body composition. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2010;13:265-70.
  4. Koopman R, Saris WH, Wagenmakers AJ, van Loon LJ. Nutritional interventions to promote post-exercise muscle protein synthesis. Sports Medicine 2007;37:895-906.
  5. Cylwik D, Mogielnicki A, Buczko W. L-arginine and cardiovascular system. Pharmacol Rep 2005;57:14-22.

Share This Story, Choose Your Platform!