Het gebruik van natuurlijke smaak- en kleurstoffen
November 27, 2017,
Rebecca Haresign
Heb jij je ooit afgevraagd hoe die heerlijke smaak in onze IsaLeanTM Shakes en ander producten komen? De chemie van al deze smaken is een complexe, voldoening gevende combinatie van smaak en geur die ook wordt beïnvloed door kleur en textuur.
Soms moeten de organoleptische eigenschappen van een voedselproduct, zoals smaak en kleur, worden verbeterd. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, gebruiken de producenten de term ‘natuurlijke smaakstoffen’ op de ingrediëntenlijsten niet om schadelijke of onaantrekkelijke smaakmiddelen te verbergen. Dus: wat zijn die smaakstoffen en waarom worden de smaken niet apart vermeld op het etiket?
Wat zijn natuurlijke smaakstoffen?
Smaakstoffen worden gebruikt om de geur en de smaak van voedsel te verbeteren (1). De Europese Commissie bepaalt dat de term ‘natuurlijk’ alleen mag worden gebruikt voor de beschrijving van een smaakstof als die smaakstof voor 100% uit natuurlijke bronnen afkomstig is (1). Voorbeelden van bronnen van natuurlijke smaakstoffen zijn onder andere fruit, groente en kruiden die worden verkregen via specifieke processen, zoals destillatie, extractie en microbiologische processen (2) Een kunstmatige smaakstof is een chemische stof die niet in plantaardig of dierlijke materiaal wordt aangetroffen en daarom in een laboratorium wordt gemaakt.
Alle voedingsmiddelen in de meest primaire vorm worden gedefinieerd als composities van eetbare chemicaliën. Als je de keuze hebt tussen een product met ‘natuurlijke vanillesmaak’ op de ingrediëntenlijst en een product met ‘4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde’ op de ingrediëntenlijst, welke zou je dan kiezen? Ze zijn hetzelfde: 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde is de chemische naam voor een deel van de natuurlijke vanille smaakstof (3).
Het aantal en de complexiteit van deze samenstellingen voor het produceren van een typische smaak zijn de redenen waarom ze allemaal samen worden ondergebracht onder de term ‘natuurlijke smaakstoffen’. Deze term helpt de klant aan informatie over de functie van deze ingrediënten en is minder verwarrend dan het vermelden van de chemische namen. Als je bijvoorbeeld kijkt op de achterkant van een doos met IsaDelightTM, zie je ‘natuurlijke karamelsmaak’ in plaats van een lijst met chemische namen.
Natuurlijke kleurstoffen als ingrediënten
Kleurstoffen worden vaak aan voedsel toegevoegd om de natuurlijke kleuren te versterken, of om kleur toe te voegen aan voedsel dat anders kleurloos zou zijn. Kleur kan ook onze perceptie van smaak beïnvloeden. We associëren bijvoorbeeld aardbeiensmaak met de kleur rood, en oranje met sinaasappels. De meeste smaakstoffen zijn kleurloos, dus vaak zijn toegevoegde kleurstoffen nodig om de klant aan te spreken en de zintuigen te prikkelen.
Wanneer natuurlijke kleurstoffen aan voedsel worden toegevoegd, moet dit duidelijk worden vermeld op de ingrediëntenlijst, in overeenstemming met de Europese richtlijnen (4). Als je bijvoorbeeld kijkt op de achterkant van een doos met AMPEDTM Hydrate Sappige sinaasappel, zie je ‘kleurstof (caroteen)’. Dit betekent dat een hoeveelheid caroteen is gebruikt voor het verbeteren van de oranje kleur die je verwacht in dit drankje met een smaakje.
Isagenix gebruikt alleen natuurlijke smaak- en kleurstoffen
Als onderdeel van ons beleid zonder compromis zet Isagenix zich in voor het ontwikkelen van voedzame producten die geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen bevatten. Alle stoffen die zijn toegevoegd om de natuurlijke kleur en smaak van Isagenix-producten te verbeteren, zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Dit betekent dat ze door experts goed zijn onderzocht en geen reden voor bezorgdheid zouden moeten geven.
Je kunt erop vertrouwen dat wanneer we de term ‘natuurlijke smaakstoffen’ of ‘natuurlijke kleurstoffen’ vermelden, we dit doen om verwarring bij de consumenten te voorkomen die kan ontstaan door vermelding van een verscheidenheid aan complex klinkende natuurlijke stoffen.
Referenties
- European Commission. Food flavourings. Beschikbaar op: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=LEGISSUM:sa0006 (21 sept 2017)
- European Flavour Association. A short introduction to flavourings. Beschikbaar op: http://www.effa.eu/docs/default-source/default-document-library/effa_a-short-introduction-to-flavourings-one-pager_2-web.pdf (16
- National Center for Biotechnical Information. Compound summary for Vanillin. Beschikbaar op: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/vanillin#section=Top (21 sept 2017)
- European Commission. Questions and answers on food additives. Beschikbaar op: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-11-783_en.htm (16 oktober 2017)